Nederlandse boeken (728x90)

maandag 5 november 2012

Flessen versieren met wol

Flessen versieren met wol doe ik al een behoorlijk tijdje. Via Facebook heb ik het verzoek gekregen om een handleiding te maken, zodat andere mensen deze flessen ook kunnen versieren.

Ik hoop dat jullie wat aan de handleiding hebben. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gewoon. Ook als iets onduidelijk is, wil ik dit graag even weten:)

Nodig:
- glazen fles
- garen naar keuze (synthetische garen werkt het makkelijkst, maar katoen of wol kan ook)
- hobbylijm (ik heb die van mij bij de supermarkt gekocht)
- placemat (om de tafel te beschermen)


Stap 1. Leg de lijm, wol, glazen fles en placemat klaar. Je kan het beste een wijnfles gebruiken, maar een andere fles kan ook. Het liefst moet de fles van glas zijn, plastic is vaak te licht en valt al snel om.

Stap 2
Het begin is vaak het lastigst, omdat je draad nog geen houvast heeft aan het glas. Smeer aan de bovenrand wat lijm, op verschillende plekken. De hobbylijm loopt vanzelf ook naar beneden, dat maakt niet uit.
Rol een stuk van je draad af van de bol, en leg die over de rand van de fles. Niet op de bovenkant, maar aan de zijkant.
Hou dit stuk vast met je vinger en draai langzaam de fles, je hand met de sliert wol hou je zo stil mogelijk.
Het 'losse' stukje draad, wat ik als eerst om de fles gewikkeld heb, vouw ik iets naar beneden en rol het andere garen erover heen.
In het begin heeft de draad de neiging om naar beneden te zakken, er ontstaan wat open stukjes. Deze kan je heel gemakkelijk (maar wel voorzichtig) met je vingernagel naar boven duwen, zodat het garen goed aansluit. 

Stap 3
Ga nu steeds verder met het draaien van de fles, zodat het garen steeds meer om de fles komt te zitten. 
Als je lijm op sommige plekken op is, geeft dit niet. Je kan gewoon weer nieuwe hobbylijm op de fles smeren. Het is niet nodig om de hele fles in te smeren met lijm, om de centimeter een streep lijm (naar beneden), is prima. Op de foto's kan je de lijm wel zien zitten.

Stap 4
Als je bijna beneden bent, draai je de fles op z'n kop. Zo kan je de onderkant (nu boven) beter bewerken. Ook dit stukje is weer lastig, maar valt goed te doen. 

Als je bijna alles gedaan hebt, knip de draad af en leg dit stukje ook nog om de fles. Doe een klein drupje lijm op het laatste stukje van de draad en druk dit goed tegen het glas aan. 

Stap 5
De fles is nu klaar. Laat hem nog even drogen op de placemat. Na ongeveer een half uurtje of een uurtje kan je eventuele lijmresten van de bovenkant en onderkant afhalen, dit gaat makkelijk met je vingernagel. Nu kan je de fles gebruiken voor bijvoorbeeld een bloem, of gewoon als leuk decoratieartikel.

2 opmerkingen:

  1. Haha ik ben nog steeds niet aan dit projectje begonnen... misschien dit weekend er eens eindelijk werk van maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is zeker leuk om te doen! Kost ook niet zo heel veel tijd, maar is erg leuk en geeft later een prachtige tint aan het huis. Leuk voor bloemenvaas ofzo. Misschien ook leuk voor kinderen om te doen.

      Verwijderen